Januar 2000

Det tyske musikmagazin "OKEY"

Danmark grænser direkte op til Tyskland - alligevel kender man ofte ikke noget som helst til sin nabo. Eller kender du Ole  Erling? 
Apropos Erling, den danske "Mr. Hammond", så kunne han allerede i 1999 fejre sit 40-års jubilæum som professionel musiker! Han har ca. 30 lydindspilninger på markedet, og den driftige danskers energi er usvækket.

KONGEN AF HAMMOND-ORGLET
Ole Erling Olsen (hans fulde navn) er født den 29. juli 1938 i Danmarks hovedstad, København. Begge forældre var musikalske: faderen spillede klaver, og moderen var glad for at synge. Erlings forældre ejede talrige grammofonplader, og allerede som barn indprentede Ole sig de gamle slagere. 
Oles ældre bror var taxachauffør, og om aftenen spillede han dansemusik til private arrangementer. Ole derimod havde (endnu) andre interesser - for ham var musikken i begyndelsen ikke det primære, han tog først en faguddannelse som elektriker. På et eller andet tidspunkt spurgte han sin bror: "Hvad tjener du flest penge på, taxakørslen eller musikken?" Broderens klare svar: "På musikken, selvfølgelig". Denne oplysning fik Ole til at beslutte sig til at gøre som broderen. På det tidspunkt var han 18 år og gik ret meget op i j azzmusik. I et års tid tog han undervisning hos en jazzpianist og lærte harmonier og voicings - men noder lærte han ganske vist ikke, og derved er det blevet indtil i dag. Ole spiller alt efter gehør - og det med et repertoire på 2000-3000 sange! Forældrenes grammofonpladearkiv blev ham igen til stor nytte i sin tid under opbygningen af hans repertoire. I den efterfølgende tid videreuddannede Ole Erling sig rent autodidaktisk.
Om dagen arbejdede han som elektriker og om aftenen som musiker.

I en alder af 25 år ville Ole Erling ikke længere påtage sig det dobbelte pres, erhverv/musik - og desuden var hans hustru næsten konstant alene hjemme. Konsekvent opgav han elektrikerfaget og anskaffede sig et Hohner-Orgel Symphonic 30, et lille kuffertorgel med udvendig pedal. Han ville selv absolut spille bas, og det er også i dag det, der står ham nærmest: "Jeg spiller meget pedal, det er meget vigtigt for min musik. At spille orgel uden pedal er ikke noget for mig!" Senere skiftede han til et Thomas-Orgel og spillede senere nogle år på en Lowrey. Hjemme i sin privatbolig har han nu i over tyve år haft et hammond X-66 stående, som han har brugt til mange af sine lydindspilninger. For ca. 10 år siden hørte Ole så Franz Lambert på en Wersi Spectra og var så begej stret for dette instrument, at han selv lagde sig en Spectra til. Nu, et årti senere, er Wersi'en ifølge Oles udsagn - (ved siden af familien) det vigtigste i hans liv. På grund af á jour-mulighederne i Wersi' en sørger Ole for, at hans Spectra altid er på teknikkens nyeste stade.

Efter 1971 er der foretaget talrige pladeindspilninger, først på en Hammond, med en trommeslager og en bassist. Senere overtog Ole selv bassistdelen og brugte selvfølgelig Spectra'en til lydoptagelser. I de nyere optagelser er også trommeslageren erstattet af Spectra'en. Ole er dog modstander af at bruge sekvenser: "Jeg er for garnmel til sekvensteknikken. Jeg spiller alt live in - er der noget, der går skævt, spiller jeg det blot endnu en gang." Heller ikke computeren er noget for Erlings recording-sessions, hans optagelser med traditionel analog optagelsesteknik ved hjælp af en 16 spors recorder i en afspændt atmosfære hjemme på hans eget lydstudie. Optagelsestiden for en CD'er er ca. 70 timer ("...jeg kunne også indspille den på 30 timer - men jeg forsøger altid at give det bedste... ")

I de sidste 25 år har Ole Erling benyttet sig af assistance fra lydingeniør Ole Bernth, som er en personlig ven af ham. Det private studie og gunstige optagelsesforhold er også med til at omkostningerne kan holdes på et rimeligt niveau. Den musikalske bearbej dning er Ole alene om. På grund af det manglende kendskab til noder foregår alt 'kun' i hans hoved. "Jeg vil gerne være min egen orkesterchef. På den måde kan j eg forme min musik, sådan som j eg synes, den skal være."

Der kommer en ny lydoptagelse næsten hvert år. Ole Erlings musik er for den brede smag. På hans lydoptagelser finder man overvejende populær danse- og underholdningsmusik, evergreens og taffelmusik. Han elsker denne Easy-listening-musik og forsøger altid at forme den smagfuldt og give den et attraktivt og personligt præg med gode harmonier og komplicerede rytmer. Hans differentierede repertoire går fra populære sounds over teaterorgeltoner og filharmonisk musik og helt til jazzede big-band-blæsere. Stilmidlerne sætter Ole Erling ind meget bevidst og kyndigt. Den nyeste Ole-Erling-Produktion kommer helt frisk med fremstillingen af hans PM-label. Under titlen "Hammond Party 2000" præsenterer danskeren sin nyeste CD med 15 sange og medleys fra Danmark ("Gid du var i Skanderborg", "Langeland lever livet".....) og det internationale popområde ("No Matter What", Mambo Nr. 5".....)

Alle titlerne blev indspillet i oktober på hans Wersi Spectra. Den ligeledes indsatte Wersi Orgelexpander OX7 vækker erindringer om Erlings "hammond tid". Den danske orgelspiller kender sine åbenbart sangglade fans Øje, for CD' en ledsages af fingerpeget: "Alle titler er indspillet i tonearter, der kan synges med på!" Og der kan næppe være tvivl om, at hr. Hammond igen har ramt de danske fans' nerve med sit sangrepertoire.

Ca. halvdelen af Erlings lydoptagelser kan også erhverves i udlandet. De blev offentligjort af ca. 5 pladelabels (PM-Music, Fat Boy...). For Øjeblikket er Ole Erling dog i færd med at underskrive en forhandlingskontrakt med et af de førende pladeselskaber (SONY Danmark), således at alle optagelserne fremtidigt måske bliver markedsført af et og samme firma (ellers prøv lige at se efter i OKEY shoppen...)

Nok sætter Ole Erling pris på alle gode orgelspillere, men to navne fremhæver han dog - den ene er j azzorgelspilleren Jimmy Smith, hvis musik han har beundret længe, og den anden er (hvem undrer sig?) Klaus Wunderlich. Med ham bliver Ole helt sværmerisk. "Når man tæller det hele sammen, så har Klaus Wunderlich lavet de absolut bedste plader, der nogen sinde er blevet hørt. Han spillede populær musik, som folk kunne lide at høre, og han gjorde det desuden i en fremragende musikalsk kvalitet op på et meget højt teknisk niveau! For mange orgelspillere har han været 'Gud', og er det den dag i dag!"

Ole Erling vil gerne udbygge sin karriere internationalt. Den danske musiker kunne også vældig godt tænke sig at optræde i nabolandene Tyskland, Sverige, Holland.....England med dets mange organ-clubs ville sikkert være sagen for ham. Ole er altid parat til at besvare eventuelle forespørgsler. Erling er konstant ude (ca. 120 aftaler om året) og spiller live for TV, radio, parties, fanklub-arrangementer og musikfestivals - for tiden endnu begrænset til Danmark. I radioen afspilles hans optagelser dog også i udlandet. Det sker således også allerede, at han modtager betaling for ophavsret helt fra Hong Kong..... I april 1999 spillede han i København under kampene om ishockey-verdensmesterskabet. Det var første gang en dansk orgelspiller har musiceret ved denne sportsbegivenhed.

LANGELANDS FESTIVALEN
I 1997 optrådte han under Langeland-Festivalen i Danmark. Under denne familiefestival begejstrede han med sine melodier fra 70-erne ca. 20.000 besøgende. En aften spillede han dér en diskokoncert, og hans nye publikum syntes, at han var virkelig god og cool! Siden har han været fast knyttet til Langelands-Festivalen. Både i 1998 og 1999 afholdt han koncert i festivalteltet med ca. 2.500 pladser, sidste gang fra 29. juli til 1. august. Hver dag var der 2 shows på programmet. I alt begejstrede Erling 25.000 tilhørere.

Udførlige beretninger i det danske fjernsyn og i store danske aviser bevidner hans succes og sætter fart i salgstallene for lydindspilningerne.

Danskerne elsker deres "Kongen af Hammondorglet", deres "Konge af Hammond". Presseorganerne overgår hinanden i superlativer over den nordiske orgelstjerne. Overskrifter som "Ole er Gud" er lkke nogen sjældenhed! En herlig følelse for en 60-årig, når hans musik sådan vinder genklang hos ung og gammel og bygger bro mellem generationerne - faktisk er Ole takket være musikken også selv forblevet stadig ung i sit indre. På sin 60-års fødselsdag forrige år modtog Ole talrige lyønskninger fra sine fans (.....mere end 50 fax'er dagligt ) Den mest originale gave på 60-års dagen var en gratis internetside til orgelspilleren. Den er i mellemtiden gjort færdig og fremstår nu som en hurtig og nøjagtig informationskilde for hans fans (nyheder, pladeshop, presseudtalelser, diskografi, links, turneplan, fanklub...) 
Endnu er siden ganske vist kun affattet på dansk. Men se alligevel efter på World Wide Web under: http://www.ole-erling.dk